Jum petang ni kita
Puteri mandi:
Bahan-bahan:
*tepung pulut
*kelapa muda
*nisan/gula kabung
Cara-cara:
Sos/kuah:
*sediakan periuk di atas dapur,
*Masukkan setengah cawan air ke dalam periuk,
*masukkan setengah keping nisan/setengah biji gula kabung, kacau sehingga hancur,
*masukkan kelapa,
*kacau sehingga pekat,
*sesudah pekat, boleh diangkat.
Buahnya:
*2 cawan tepung pulut
*masukkan air secukupnya, mudah untuk dibentuk
*setelah dibaentuk leper,
*didihkan air di dalam periu
*masukkan buah yang dibentuk tadi ke dalam air yang sedang mendidih,
*setelah timbul/masak, angkat dan masukkan kedalam kuah/sos tadi.
*ratakan sos/kuah pada semua buah.
Sumber: bonda tercinta.
No comments:
Post a Comment
Komen anda sesungguhnya inspirasi buat saya. Terima kasih daun keladi, sudi-sudikanlah jenguk ke sini.