Apa kata hari ini kita sama-sama mencuba kuih tradisi orang Terengganu.
Sekaya
Bahan-bahan:
*5 biji telur ayam
*setengah mug santan pekat
*1 keping manisan kecil/setengah biji gula kabung/1 cup gula merah
Potongkan bahan-bahan ini kecil-kecil agar mudah hancur
Cara-cara membuat:
*pecahkan telur
*masukkan bahan pemanis di atas
Kacau sehingga hancur
*masukkan santan pekat
*kacaukan kesemua bahan sehingga sebati
*kemudian tapiskan bahan-bahan yang telah dikacau tadi ke dalam loyang kecil
*kukus selama 1 jam
Note: telur hendaklah dikacau dan bukannya dipukul kerana tidak mahu telur menjadi kembang
Sumber: dari bonda tercinta.
saya selalu juga buat..best dan anak - anak pun suka. kenapa kukus lama sangat, tak keras ke..biasanya saya kukus 15 minit je..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletehai, memang hendakkan kuih ini menjadi keras dan bersarang di atas, agar ianya mudah dipotong dan tidak mudah hancur.
ReplyDeleteMasa kukus tu, loyang kena tutup ke?
ReplyDeletehai, loyang tak perlu ditutup. cukup tutup periuk kukus sahaja.
ReplyDelete