Hai, rasanya dah lama saya tak turunkan resipi di sini. Sempena cuti Idil Adha ni,apa kata kali ini
kita sama-sama cuba
buat kuih tradisi Terengganu iaitu kuih t-sokma.
Saya kira kuih ini terlalu simple dan murah.
t-sokma:
bahan-bahan:
*sebiji telur, pecahkan dan kacau
*secawan tepung beras
*dua cawan santan
*sekeping nisan/gula kabung
Cara-cara:
*letakan periuk/kuali di atas dapur, nyalakan api sederhana
*masukan santan
*masukan nisan, kacau
*masukan tepung beras,
*masukan telur
Kacau kesemua bahan tadi di atas dapur sehingga pekat. Setelah benar-benar pekat, angkat dan tuang
ke dalam Loyang. Setelah sejuk, boleh dipotong lalu
dihidangkan.
Selamat mencuba.
Sumber: dari ibu
tercinta.
No comments:
Post a Comment
Komen anda sesungguhnya inspirasi buat saya. Terima kasih daun keladi, sudi-sudikanlah jenguk ke sini.