Pernahkah anda makan rendang maman
Kalau belum, apa kata hari ini kita sama-sama mencubanya.
Masakan ini adalah masakan tradisi orang Negeri
Sembilan. Setiap kali ada keraian, rendang
maman takmungkin dilupakan.
Rendang Maman;
Bahan-bahan:
*1 kg daging/1 ekor ayam,
*3 setengah biji kelapa, diambil santan,
*setengah kilo daun maman,
*5 keping asam gelugur,
*dua genggam cilipadi/ikut ketahanan pedas anda
*garam secukup rasa,
*sedikit kunyit hidup.
Cara-cara membuat:
*bersihkan daging/ayam
*daging dihiris nipis,
*tumbuk kunyit, cili padi, sehingga lumat,
*potong daun maman,
ambil daun dan batang lembut sahaja,
*bersihkan daun maman dan toskan air
*masukkan daging ke dalam periuk bersama air dan bahan yang
ditumbuk, asam keeping,
*biarkan daging kecut
*setelah air kering,
masukan santan
*setelah daging empuk dan kuah tinggal sedikit, masukkan
maman,
*masukkan garam secukup rasa, kacau hingga sebati,
*didihkan sehingga kering
Nota: jangan kacau terlalu kerap, agar rendang tidak pahit.
Resipi dari: ibu
mertua
No comments:
Post a Comment
Komen anda sesungguhnya inspirasi buat saya. Terima kasih daun keladi, sudi-sudikanlah jenguk ke sini.