assalamualaikum dan salam sejahtera.
mudah-mudahan di laman yang tak seindahnya ini dapat memberi munafaat miski secebis cuma. inshaallah.

Sunday, October 13, 2013

T-sokma



Hai, rasanya dah lama saya tak turunkan resipi di sini.  Sempena cuti Idil Adha ni,apa kata kali ini kita sama-sama cuba buat kuih tradisi Terengganu iaitu kuih t-sokma.


Saya kira kuih ini terlalu simple dan murah.


t-sokma:
bahan-bahan:
*sebiji telur, pecahkan dan kacau
*secawan tepung beras
*dua cawan santan
*sekeping nisan/gula kabung


Cara-cara:
*letakan periuk/kuali di atas dapur, nyalakan api sederhana
*masukan santan
*masukan nisan, kacau
*masukan tepung beras,
*masukan telur


Kacau kesemua bahan tadi di atas dapur sehingga pekat.  Setelah benar-benar pekat, angkat dan tuang ke dalam Loyang.  Setelah sejuk, boleh dipotong lalu dihidangkan.


Selamat mencuba.


Sumber:  dari ibu tercinta.

No comments:

Post a Comment

Komen anda sesungguhnya inspirasi buat saya. Terima kasih daun keladi, sudi-sudikanlah jenguk ke sini.